Aamiaissämpylät, joilla luot kotihengettären maineen varsin vaivattomasti

Eksyinpä jokin ilta surffaillessani houkuttavan sämpyläreseptin ääreen. Mutkaton on tunnussanani leivonnassa, ja tämä resepti kyllä täytti kriteerin varsin onnistuneesti. Olen vuosikaudet leiponut sämpylöitä jauhopussin kyljessä olevalla ohjeella. Ihan toimivia nekin ovat, mutta vähän pliisuja. Siksi olin varsin tyytyväinen reseptilöydöstäni. Kavereiden sunnuntaibrunssille oli mukava viedä tuliaisina vastaleivottuja sämpylöitä, joiden aktiivinen leivonta-aika jäi alle puoleen tuntiin. Tulipa kaupanpäällisinä vielä varsin rapeakuorisia ja maukkaita yksilöitä, ja kehut päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rapeakuoriset aamiaissämpylät (n. kaksi pellillistä)

  • 7,5 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl suolaa (käytin itse 1 tl, toimii näinkin)
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 2 dl sämpyläjauhoja tai muita kokojyväjauhoja
  • 10 dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen. Lisää joukkoon ruis- ja kokojyväjauhot. Lisää sitten mukaan vehnäjauhoja, kunnes taikina vaikuttaa paksulta puurolta. Älä vaivaa taikinaa vaan sekoita ainekset vain yhteen isolla lusikalla. Taikina on valmis, kun siihen on muodostunut hieman sitkoa.

Laita taikina leivinliinalla peitettynä jääkaappiin yöksi kohoamaan. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta nostamalla lusikalla leivinpaperoidulle pellille sopivankokoisia klönttejä. Paista sämpylöitä uunissa 220 asteessa 35 minuuttia. Nauti!

Jätä kommentti